آیا بیماری سلیاک کشنده است؟

آیا بیماری سلیاک کشنده است؟

آیا بیماری سلیاک کشنده است؟

آیا بیماری سلیاک کشنده است؟ آیا افراد مبتلا به بیماری سلیاک بیشتر در معرض مرگ زودرس هستند؟

هنگامی که به شما گفته شده است که به بیماری سلیاک مبتلا شده اید، باید بدانید که این یک بیماری جدی خودایمنی است، سوال در مورد اثرات بالقوه این بیماری در طول عمر امری عادی (و طبیعی) است. در اکثر قریب به اتفاق موارد، بیماری سلیاک از جمله بیماری های کشنده نیست و با رعایت برخی موارد می توان از پیشرفت آن جلوگیری کرد.

طبق برخی مطالعات در صورت عدم رعایت نکات ضروری و عدم اقدام برای درمان این بیماری در 10-30٪ افراد کشنده است. با این حال ، این در دوران مدرن بسیار نادر است ، زیرا اکثر افراد در صورت اجتناب از گلوتن ، عملکرد خوبی دارند

آیا بیماری سلیاک کشنده است؟

این مواردی است که ما در مورد خطر مرگ زودرس در صورت ابتلا به بیماری سلیاک می دانیم.

بیماری سلیاک و خطر مرگ و میر

یک پروژه تحقیقاتی بزرگ که داده های 17 مطالعه بالینی مختلف را با هم ترکیب کرده بود به نتایج زیر دست پیدا کرد.

بیماری سلیاک که به رژیم غذایی فاقد گلوتن پاسخ نمی دهد می تواند به یک نوع لنفوم به خصوص کشنده تبدیل شود، بنابراین یافته ها در سلیاک میزان مرگ و میر ناشی از لنفوم بالاتر از حد طبیعی است. به طور کلی، خطر مرگ به هر علتی فقط کمی بیشتر از حد طبیعی بود.

به نظر می رسد در افرادی که بیماری سلیاک شدید دارند و آن ها را در بیمارستان بستری می کنند، در مجموع شرایط بدتر خواهد بود.

مطالعه سوئدی منتشر شده در بایگانی پزشكی داخلی نشان داد كه از بین 10،032 نفری كه به دلیل بیماری سلیاك بستری شده اند، خطر مرگ زودرس نسبت به جمعیت عمومی دو برابر افزایش یافته است.

به گفته این محقق، در افرادی که به دلیل سلیاک در بیمارستان بستری شده اند، خطر مرگ زودرس 1.4 برابر افزایش یافته است. خطرات بیشتر در بیماران بستری در بیمارستان با بیماری های اضافی، از جمله لنفوم غیر هوچکین، سرطان روده کوچک، بیماری های خود ایمنی، اختلالات آلرژیک مانند آسم، بیماری های التهابی روده، دیابت، سل، ذات الریه و نفریت (نوعی اختلال کلیوی) است.

محققان خاطرنشان کردند که این افزایش خطر مرگ ممکن است به دلیل کاهش جذب مواد مغذی مهم مانند ویتامین A و ویتامین E باشد.

جالب توجه است، این مطالعه همچنین نشان داد که نوزادان و کودکان نوپای مبتلای بستری شده در بیمارستان قبل از 2 سالگی خطر مرگ را کاهش می دهند، که احتمالاً نشان دهنده اثر مفید شروع رژیم بدون گلوتن زود هنگام است.

فواید رژیم بدون گلوتن

همه مطالعات حاوی اخبار بد نیستند. در حقیقت، دو مورد حاوی نکاتی است که پیروی از یک رژیم بسیار سخت فاقد گلوتن می تواند خطر مرگ زودرس را به میزان قابل توجهی کاهش دهد.

به عنوان مثال، یک مطالعه نشان داد که میزان مرگ و میر کمتر از حد انتظار در بیماران فنلاندی که با درماتیت هرپتیفورمیس، نوعی بثورات پوستی ناشی از گلوتن، که ارتباط نزدیکی با بیماری سلیاک داشتند، تشخیص داده شده است.

در این مطالعه، اکثر کسانی که مبتلا به درماتیت هرپتیفورمیس تشخیص داده شده اند، آتروفی پرز نیز دارند (این بدان معناست که علاوه بر درماتیت هرپتی فرم، بیماری سلیاک نیز دارند).

در مقایسه با سایر تحقیقات، یک تفاوت عمده در جمعیت این مطالعه وجود داشت: حدود 97.7 درصد از افراد کاملاً به رژیم بدون گلوتن پایبند بوده اند، احتمالاً به این دلیل که یک رژیم غذایی بسیار سخت تنها راه کنترل خارش غیر قابل تحمل درماتیت هرپتیفورمیس طولانی است. مطالعات دیگر میزان پایبندی رژیم به مراتب پایین تر را – از 42 تا 91 درصد – در افراد مبتلا به بیماری سلیاک (اما نه لزوما درماتیت هرپتیفورمیس) نشان داده اند.

این مطالعه نتیجه نگرفت که یک رژیم غذایی دقیق بدون گلوتن میزان مرگ و میر را در افراد مبتلا به سلیاک و درماتیت هرپتیفورمیس کاهش می دهد، ممکن است رژیم غذایی سخت تری در این امر نقش داشته باشد (و خاطرنشان کردند که میزان پایبندی به رژیم غذایی 97.7 درصد این گروه فوق العاده بالا بود).

رعایت رژیم غذایی و سلامت

مطالعه دیگری از دانشکده پزشکی کلینیک مایو، ممکن است به طور غیر مستقیم از فرضیه قبلی پشتیبانی کند.

تحقیقات مایو 381 بزرگسال مبتلا به بیماری سلیاک اثبات شده از بیوپسی را مورد بررسی قرار داد و نشان داد که کسانی که بسیار بی احتیاط هستند یا رژیم های فاقد گلوتن را رعایت نمی کنند، آسیب روده ای مداوم دارند. میزان مرگ و میر بیشتری در این افراد رویت شده است.

تقلب در رژیم غذایی تنها عاملی نبوده است که در آسیب مداوم و مرگ و میر بالاتر نقش دارد. به نظر می رسد که اسهال شدید و کاهش وزن همراه با آسیب شدیدتر روده در زمان تشخیص نقش مهمی دارد. علاوه بر این، ارتباط بین بهبودی روده تأیید شده و میزان مرگ و میر کاهش یافته فقط یک رابطه ضعیف بود.

با این وجود، محققان متذکر شدند که مصرف مقدار کمی گلوتن، از طریق تقلب عمدی در رژیم غذایی یا آلودگی متقابل گلوتن در غذاهایی که ظاهراً “بدون گلوتن نیستند، می تواند مقصر آسیب مداوم روده در برخی از افراد باشد.

آیا بیماری سلیاک کشنده است؟
متأسفانه، ما نمی توانیم از این مطالعات نتیجه گیری کنیم، قبل از این که بتوانیم پاسخ های محکمی در مورد خطرات مرگ سلیاک و چگونگی بهبود شانس داشته باشیم، تحقیقات بیشتری باید انجام شود.

مطالعات نشان می دهد میزان بالاتر مرگ زودرس در میان افراد مبتلا به بیماری سلیاک، به ویژه در میان افرادی که در زمان تشخیص به وضوح بیمار بودند، نشان می دهد. لنفوم غیرهوچکین، بیماری های خود ایمنی و عفونت هایی مانند ذات الریه عامل بسیاری از این مرگ های زودرس هستند.

با این حال، یک یا دو مطالعه نشان می دهد که پیروی از یک رژیم غذایی کاملاً سخت فاقد گلوتن (به اندازه کافی دقیق برای بهبود پرزهای روده یا از بین بردن درماتیت هرپتیفورمیس) ممکن است خطر مرگ زودرس شما را کاهش دهد. اگرچه مطالعات قطعی نیستند، اما این یکی از دلایل مهم دیگر برای پیروی صادقانه از رژیم شما است.


بیماری سلیاک


دسته بندی : مقالات