علل بیماری فیبرومیالژیا چیست؟
بیماری فیبرومیالژیا چیست؟ فیبرومیالژیا بیماری است که باعث درد در بدن شما می شود. همچنین منجر به خستگی، مشکلات خواب و سایر علائم می شود. افراد مبتلا به این بیماری نسبت به افراد فاقد این بیماری حساسیت بیشتری به درد دارند.
فیبرومیالژیا یکی از شایع ترین بیماری های درد مزمن در جهان است. طبق انجمن ملی فیبرومیالژیا (NFA)، این بیماری در حدود 10 میلیون نفر در ایالات متحده فرادانی دارد.
علت فیبرومیالژیا هنوز هم به طور کامل شناخته شده نیست. اما تحقیقاتی وجود دارد که به عوامل مختلفی اشاره دارد که ممکن است در این امر دخیل باشند. این تحقیق همچنین شامل عوامل خطرزا است که ممکن است احتمال ابتلا به این بیماری را در فرد افزایش دهد.
علائم فیبرومیالژیا
چندین علائم برای فیبرومیالژیا وجود دارد. از جمله:
- درد کسل کننده و دردناک در دو طرف بدن و بالا و پایین کمر
- خستگی
- مشکل در یادآوری و تمرکز
- مشکل خواب
- سردرد
- درد فک
- افسردگی و اضطراب
- اسهال و درد شکم
- دوره های قاعدگی دردناک
- بی حسی یا سوزن سوزن شدن دست و پا
- حساسیت به سر و صدا، نور یا دما (گرم یا سرد)
علل بیماری فیبرومیالژیا
متخصصان دقیقاً نمی دانند چه عواملی باعث فیبرومیالژیا می شود، اما عوامل مختلفی ممکن است در این امر دخیل باشند:
سیگنالینگ درد غیر عادی
در افراد مبتلا به فیبرومیالژیا، سیستم عصبی ممکن است سیگنال های درد را به روش معمول پردازش نکند. وجود مقادیر غیرطبیعی مواد شیمیایی در مغز، نخاع و اعصاب که این سیگنال ها را حمل می کنند، باعث حساسیت بیشتر افراد نسبت به احساس درد می شود.
عدم تعادل هورمون ها
هورمون هایی مانند سروتونین، نوراپی نفرین (نورآدرنالین) و دوپامین به بدن شما در پردازش درد کمک می کنند. سطح کمتر از حد طبیعی این هورمون ها در مغز و سیستم عصبی ممکن است سیگنال های درد را قطع کرده و حساسیت شما نسبت به آنها را تشدید کند.
ژنتیک
بیماری فیبرومیالژیا می تواند در خانواده ها ایجاد شود. این احتمال وجود دارد که یک ناهنجاری ژنتیکی ناشناخته وجود داشته باشد که خطر برخی افراد را برای این بیماری افزایش می دهد. برخی از ژن ها ممکن است روش تنظیم پاسخ بدن را کنترل کنند. دانشمندان حدس می زنند افراد مبتلا به فیبرومیالژیا دارای یک یا چند ژن هستند که باعث می شود آنها در برابر محرک هایی که ممکن است فرد دیگری آن را دردناک تلقی نکند، واکنش شدیدی نشان دهند.
عوامل محرک
برای بسیاری از افراد، علائم پس از ضربه عاطفی یا جسمی، یا یک حمله با یک بیماری عفونی آغاز می شود. این عوامل به خودی خود باعث فیبرومیالژیا نمی شوند. با این حال، ممکن است با تغییر در پاسخ سیستم عصبی به درد در افرادی که از قبل در معرض خطر آن هستند شروع شود.
موارد زیر نیز ممکن است محرک های فیبرومیالژیا باشند:
- عفونت هایی مانند آنفولانزا
- صدمات مکرر
- عمل جراحي
- یک واقعه زندگی آسیب زا مانند جدایی، طلاق یا مرگ یک عزیز
- زایمان
- اختلالات خواب
مشکلات خواب و اختلال در عمیق ترین مراحل خواب در این بیماری شایع است. اما پزشکان مطمئن نیستند که این یک علامت است یا علت فیبرومیالژیا. الگوی خواب غیر عادی می تواند بر سطح برخی از مواد شیمیایی مغز تأثیر بگذارد.
عوامل خطر فیبرومیالژیا
چندین عامل خطر فیبرومیالژیا را افزایش می دهد. اما داشتن یکی از این عوامل خطر زیر به معنای تشخیص این بیماری نیست.
جنسیت
بیماری فیبرومیالژیا در زنان بیشتر از مردان است. طبق آمار موسسه ملی آرتروز و بیماری های اسکلتی و عضلانی و پوستی (NIAMS)، زنان هشت تا نه برابر بیشتر از مردان دچار فیبرومیالژیا می شوند.
دانشمندان معتقدند که زنان دردی متفاوت از مردان را تجربه می کنند. این امر تا حدی به این دلیل است که هورمون های تولید مثل زنان، مانند استروژن، زنان را نسبت به درد حساس تر می کند. به همین دلیل است که در طول چرخه های قاعدگی زنان هنگام افزایش و کاهش سطح استروژن، سطح درد نوسان می کند. یائسگی، که همچنین منجر به کاهش سطح استروژن می شود، یکی دیگر از عوامل خطر بالقوه برای فیبرومیالژیا است.
سن
طبق NFA، بیشتر افراد مبتلا به فیبرومیالژیا در اوایل تا اواسط بزرگسالی، در سنین 20 تا 50 سالگی تشخیص داده می شوند.
سابقه خانوادگی
اگر عضوی از خانواده نزدیک مبتلا به فیبرومیالژیا دارید، احتمال بروز آن در شما افزایش پیدا می کند.
اختلالات خواب
مشخص نیست که آیا مشکلات خواب یک علامت یا علت فیبرومیالژیا است. برخی از افرادی که دارای اختلالات موثر بر خواب هستند، مانند آپنه خواب و سندرم پای بی قرار (RLS)، به احتمال زیاد به این بیماری مبتلا هستند.
سایر بیماری های روماتیسمی
بیماری های روماتیسمی بر مفاصل، عضلات و استخوان ها تأثیر می گذارد. افرادی که به یک بیماری روماتیسمی دیگر مبتلا هستند، بیشتر دچار فیبرومیالژیا می شوند. این بیماری ها شامل موارد زیر است:
- آرتریت روماتوئید (RA)
- آرتروز (OA)
- لوپوس
- اسپوندیلیت آنکیلوزان
- افسردگی
اختلالات خلقی و فیبرومیالژیا ارتباط تنگاتنگی دارند. شرایط بهداشت روانی مانند افسردگی و اضطراب از همان عدم تعادل شیمیایی مرتبط با فیبرومیالژیا ناشی می شود. فشار زندگی با درد مزمن همچنین می تواند باعث افسردگی شود. همچنین، افسردگی می تواند درد شما را بدتر کند.
از دیگر عوامل خطر احتمالی فیبرومیالژیا می توان به عدم ورزش، ورزش بیش از حد و انجام عمل جراحی اشاره کرد.
چشم انداز فیبرومیالژیا
چشم انداز شما به شدت بیماری بستگی دارد. این بیماری معمولاً به صورت طولانی مدت ادامه دارد، اما در برخی افراد نسبت به دیگران خفیف تر است.
بیماری فیبرومیالژیا تهدید کننده زندگی نیست، اما ممکن است زندگی را تغییر دهد. یادگیری نحوه کنار آمدن با شرایط خود بهترین نتیجه ممکن را به شما می دهد. با پزشک خود در مورد یافتن بهترین گزینه های درمانی و پشتیبانی صحبت کنید.