علائم ADHD در نوجوانان چیست؟

اختلال بیش فعالی یا کمبود توجه (ADHD) یک اختلال رشد عصبی است که بر اساس یک نظر سنجی در سال 2016، در بیش از 3.3 میلیون نفر بین 12 تا 17 سال تشخیص داده شده است. میانگین سن برای تشخیص 7 سال است و علائم آن می تواند در طول زمان با رشد و حرکت کودک در سنین پیش از نوجوانی و نوجوانی تغییر کند. یک نوجوان مبتلا به ADHD ممکن است در انجام وظایفش مشکل داشته باشد، یعنی آن ها ممکن است یک کار جدید یا یک پروژه جدید را قبل از اتمام کار قبلی شروع کنند (پروژه قبلی را نیمه کاره رها نمایند). به راحتی دچار حواس پرتی می شوند که می تواند منجر به اشتباهات و بی دقتی به ویژه در مدرسه، محل کار یا خانه شود. در این مقاله ADHD در نوجوانان و همچنین علائم ADHD در نوجوانان را بررسی خواهیم کرد؛ لطفا تا انتها با سیتوژنوم همراه باشید.

علائم ADHD در نوجوانان

معمولا همه افراد مبتلا، تمام نشانه ها و علائم ADHD در نوجوانان را بروز نمی دهند. توجه به این نکته مهم است که حتی اگر نوجوان شما چند مورد از علائم زیر را داشته باشد، به این معنی نیست که صددرصد به این اختلال مبتلاست. در ادامه به علائم ADHD در نوجوانان اشاره می کنیم:

عدم تمرکز

یک نوجوان مبتلا به بیش فعالی ممکن است در ادامه دادن و اتمام کار خود مشکلی داشته باشد. علائمی مانند:

  1. عدم توجه دقیق به جزئیات یا اشتباهات ظاهراً سهل انگارانه در تکالیف مدرسه یا در حین فعالیت های دیگر
  2. مشکل حفظ توجه در بازی و وظایف از جمله مکالمات، تست ها یا تکالیف طولانی
  3. هنگامی که مستقیماً با او صحبت می شود در گوش دادن با دقت مشکل دارد
  4. اجتناب از کارهایی که نیاز به تلاش ذهنی مداوم دارند
  5. گم کردن و یا از دست دادن چیزهایی که برای انجام کارها یا فعالیت‌ ها ضروری هستند مانند لوازم مدرسه، کتاب، عینک و تلفن همراه
  6. حواسشان به راحتی توسط افکار یا محرک های نامرتبط پرت می شود
  7. فراموشکار بودن در طول فعالیت های روزانه مانند کارهای روزمره، انجام وظایف و قرار ملاقات ها را می توان در این افراد مشاهده کرد.
عدم تمرکز در ADHD
عدم تمرکز در ADHD

بی نظمی

هر کس به ندرت کلید خانه خود را جا می گذارد اما این اتفاق می تواند یک رویداد کاملا معمول در یک نوجوان مبتلا به ADHD باشد. آن‌ها ممکن است زمان زیادی را صرف جستجوی دارایی های خود کنند و همین سوء مدیریت زمان می تواند باعث اختلال در رسیدگی به ملاقات‌ها و مهلت‌های از پیش مقرر شده وی شود.

رفتار متمرکز بر خود

برای نوجوان مبتلا به ADHD تشخیص آنچه دیگران می خواهند یا نیاز دارند دشوار است. آنها به سختی منتظر دیگران می‌نشینند یا در نوبت گرفتن و در نوبت ماندن مشکل دارند.

بی قراری و رفتارهای تکانشگری

یکی از علائم ADHD در نوجوانان که بسیار شایع می باشد بی قراری و تکان خوردن های زیاد است. ممکن است برای فردی با بیش فعالی، نشستن بیش از حد بدون لرزیدن و تکان دادن اندام ها یا برخاستن دشوار باشد. این علائم می توانند شامل چنین حرکاتی باشند:

  • بی قراری و تکان خوردن در هنگام نشستن
  • بلند شدن و حرکت تکانشی در زمانی که انتظار می رود بی حرکت یا کم حرکت باشند (مانند کلاس درس)
  • دویدن در اطراف، یا ورجه وورجه کردن در زمان های نامناسب
  • احساس بی قراری
  • ناتوانی در بازی یا مشغول شدن به سرگرمی ها بی سر و صدا
  • دائماً در حرکت هستند یا در حال حرکت دادن اندام هایشان (به ویژه دست و پاها)
  • بیش از حد صحبت کردن
  • پاسخ دادن به سؤالات قبل از اینکه به طور کامل پرسیده شوند یا تمام کردن جملات دیگران
  • دشواری در انتظار نوبت مانند هنگام ایستادن در صف.

احساسات شدید

تحقیقات نشان می دهد افراد مبتلا به ADHD ممکن است تا اواخر دهه 20 یا اوایل 30 سالگی به بلوغ عاطفی یک جوان معمولی 21 ساله نرسند. نوجوانان مبتلا به بیش فعالی اغلب احساسات را چنان عمیق تجربه می کنند که بسیار تحت تأثیر قرار می گیرند. آن ها ممکن است در یک موقعیت خاص، احساس شادی، خشم، درد یا سردرگمی کنند و چنان با شدت عکس العمل و رفتارهای تکانشی نشان می دهند که ممکن است بعداً پشیمان شوند.

ترس از طرد شدن

ترس از طرد شدن (دیس فوریای حساس به طرد شدن) در افراد مبتلا به اختلالات رشد عصبی مانند ADHD شایع است. این احساس زمانی رخ می دهد که فرد به دلیل شکست یا احساس طرد شدن، درد عاطفی شدیدی را تجربه می کند. کارشناسان گمان می کنند که این اتفاق به دلیل تفاوت در ساختار مغز رخ می دهد. به این ترتیب یکی از علائم ADHD در نوجوانان ترس از طرد شدن و تنها ماندن است.

خیال بافی

یک فرد مبتلا به بیش فعالی ممکن است خود را برای مدت طولانی در رویاهای روز مره گم کند.

روابط با همسالان خود

حدود نیمی از نوجوانان بیش فعال، مشکلات جدی در روابط با همسالان خویش دارند. تحقیقات نشان می دهد که کمتر پیش می آید که آن ها تمایل به دوستی متقابل داشته باشند و احتمال نادیده گرفته شدن یا طرد شدن آن ها توسط همسالانشان بیشتر است. این افراد همچنین بیشتر قربانی قلدری یا زورگویی دیگران می شوند. آن ها ممکن است به صحبت‌ های دوستان گوش ندهند، نشانه‌ های مهم اجتماعی را درک نکنند یا به صورت تکانشی یا مزاحم عمل کنند (که ممکن است به دلیل اختلال در مهارت‌ های اجتماعی و ارتباطی آنان باشد).

مشکل در پیگیری مکالمه

ADHD می تواند به روش های زیر در مهارت مکالمه کردن تداخل ایجاد کند:

  • وقتی با او حرف می زنید به نظر می رسد که گوش نمی دهد، حتی وقتی کسی مستقیماً با او صحبت می کند
  • قطع کردن مکالمه دیگران
  • زیاد صحبت کردن
  • ترک مکالمه

اگر می‌خواهید در مورد اختلالات گفتاری شایع و راه‌های درمان آن اطلاعات بیشتری کسب کنید روی لینک زیر کلیک کنید:

اختلالات گفتاری چیست؟ علائم و راه های تشخیص آن چیست؟

به تأخیر انداختن

تأخیر داشتن در همه چیز در اثر عدم تمرکز مبتلایان است به خصوص در مواردی که این تاخیر مدت زمان زیادی طول می کشد. ممکن است نوجوان شما آنقدر مشق شب یا سایر کارهای خود را به تعویق بیندازد که مهلت مقرر را کاملاً از دست بدهد.

مشکل در انجام کار بی سر و صدا

فعالیت های آرام به طور کلی برای یک نوجوان مبتلا به بیش فعالی آسان نیست. آن ها ممکن است به سختی بنشینند و بخوانند یا روی یک پروژه کار کنند.

رفتار های پرخطر

تحقیقات نشان می دهند که نوجوانان مبتلا به ADHD تمایل به استفاده از سیگار، الکل و مواد غیرقانونی را زودتر از کودکان معمولی دارند. در بزرگسالی میزان مصرف سیگار و مواد و میزان بیشتری از مشکلات مرتبط با الکل را در آن ها می توان دید. همچنین احتمال دارد که زودتر از نظر جنسی فعال شوند، بیشتر احتمال دارد رابطه جنسی ناامن داشته باشند و میزان بیشتری از بیماری های مقاربتی را تجربه نمایند.

مشکل در روابط اجتماعی

ADHD در نوجوانان ممکن است تاثیراتی برا روابط اجتماعی نیز داشته باشد، به عنوان مثال وقتی کسی را ناراحت کرده اند یا او را اذیت کرده اند متوجه آن نشوند یا اینکه ممکن است پیدا کردن و یا حفظ دوستان برایشان دشوار باشد.

مشکل سازش با دیگران

عدم تمرکز، دشواری در مکالمه و مشکل در روابط اجتماعی از دیگر علائم ADHD در نوجوانان است که می تواند مصالحه با دیگران را دشوار کند.

رفتار والدین در ارتباط با کودک بیش فعال
رفتار والدین در ارتباط با کودک بیش فعال

مسائل بهداشت شخصی

این مورد در همه نوجوانان مبتلا به ADHD صادق نیست اما برخی از آنها در رعایت بهداشت شخصی مشکل دارند. این ممکن است به بی نظمی و اهمال کاری مربوط باشد.

دشواری برای دنبال کردن دستورالعمل ها

عدم تمرکز، بی قراری و سرگردانی ذهن، انجام دستورالعمل های دقیق را تقریباً غیرممکن می کند. از مهم ترین تاثیرات این عارضه "رانندگی های پر خطر" است. نوجوانان مبتلا به ADHD ممکن است به دلیل بی توجهی یا تکانشگری در پشت فرمان چالش هایی داشته باشند. تحقیقات نشان می‌دهد که قبض جریمه و تصادفات در آن‌ ها بیشتر است و میزان تصادفاتی که در آن ها رخ می‌ دهد بیشتر از حد متوسط می باشد.

دشواری برای دنبال کردن دستورالعمل ها
دشواری برای دنبال کردن دستورالعمل ها

اگر می‌خواهید با سایر اختلالات رفتاری که در سنین کودکی و نوجوانی بروز پیدا می‌کنند آشنا شوید روی لینک زیر کلیک کنید:

شایع ترین اختلالات رفتاری در کودکان

آیا علائم ADHD در نوجوانان بین پسران و دختران متفاوت است؟

طبق گزارش مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری ها (CDC)، پسران بیشتر از دختران با بیش فعالی مواجه می شوند. این نسبت 12.9 درصد پسران در مقابل 5.6 درصد دختران است. در واقع پسران سه برابر بیشتر از دختران در معرض تشخیص ADHD هستند؛ این نابرابری لزوماً به این دلیل نیست که دختران کمتر مستعد ابتلا به این اختلال هستند. در عوض، احتمالاً به این دلیل است که علائم ADHD در دختران متفاوت است. در حالت کلی علائم در دختران و پسران می تواند متفاوت باشد و دختران ممکن است علائم را خفیف تر بروز دهند. علائم ADHD در نوجوانان به تفکیک جنسیت شامل موارد زیر است:

علائم در دختران معمولا نادیده گرفته می شود. این علائم اغلب ظریف و نامحسوس هستند و در نتیجه تشخیص آن سخت تر است. دختران مبتلا به ADHD معمولاً علائم درونی را نشان می دهند که شامل بی توجهی و اعتماد به نفس پایین است. در نتیجه، این دختران برای ارزیابی یا درمان ارجاع نمی شوند که می تواند منجر به مشکلاتی در آینده برای آنان گردد. تحقیقات همچنین نشان می دهند که ADHD تشخیص داده نشده می تواند تأثیر منفی عمیقی بر عزت نفس دختران داشته باشد و حتی می تواند بر سلامت روان آن ها تأثیر بگذارد.

تحقیقات نشان داده اند که پسران مبتلا به ADHD معمولا علائم بیرونی مانند دویدن و تکانشگری را نشان می دهند.

پسران مبتلا به ADHD معمولاً ناامیدی خود را بیرونی و نمایان می کنند اما دختران مبتلا به ADHD معمولاً درد و عصبانیت خود را به درون می ریزند. این امر دختران را در معرض افزایش خطر افسردگی، اضطراب و اختلالات خوردن قرار می دهد. دختران مبتلا به ADHD تشخیص داده نشده نیز بیشتر از سایر دختران معمولی، در محیط هایی مانند مدرسه، محیط های اجتماعی و روابط شخصی دچار مشکل می شوند.

علائم ADHD در دختران
علائم ADHD در دختران

نوجوانان مبتلا به ADHD با چه خطراتی مواجه هستند؟

بلوغ و استقلال نوظهور بخشی از زندگی هر نوجوان است، با این حال مرور این موارد با ADHD ممکن است چالش برانگیزتر باشد. تحقیقات نشان می دهند نوجوانان مبتلا به ADHD ممکن است در موارد زیر از نرخ بالاتری برخوردار باشند (این موارد تحت تاثیر علائم ADHD در نوجوانان که در بالا ذکر شده اند ایجاد می شوند):

  • رفتارهای جنسی "خطرناک"
  • افکار خودکشی
  • حبس و زندانی شدن به دلیل انجام کارهای پر دردسر و غیر قانونی
  • تصادف با ماشین حین رانندگی
  • مشکلات شغلی
  • مصرف مواد مخدر
  • سیگار کشیدن
  • چاقی

عزت نفس پایین و عملکردهای اجتماعی ضعیف می تواند منجر به مشکلات در موارد زیر شود:

  • روابط با همسالان
  • کنار آمدن با خانواده
  • عملکرد دانشگاهی
  • بیماری های مشترک مانند اضطراب و افسردگی شایع است.

آیا بیش فعالی نوجوانان ارثی و ژنتیکی است؟

ADHD نوجوانان معمولاً در خانواده‌ ها تکرار می‌ شود و در بیشتر موارد، تصور می‌ شود ژن‌ هایی که از والدین به ارث می رسند، عامل مهمی در ایجاد این اختلال هستند. تحقیقات نشان می‌ دهند که والدین و خواهران و برادران افراد مبتلا به ADHD بیشتر احتمال دارد که خودشان نیز به ADHD مبتلا شوند. اگر احساس می کنید که چند مورد از علائم بیش فعالی نوجوانان را دارید یا فرزندتان آن ها را بروز می دهند توصیه می‌کنیم با یک مشاور صحبت کنید.

نویسنده و مترجم: دکتر سارا فرخی مشاور ژنتیک

ثبت دیدگاه

ثبت پاسخ برای دیدگاه

نظرات شما

اولین دیدگاه را شما ثبت کنید!

{{ reply.name }}

{{ reply.content }}

{{ item.content }}

{{ item.name }}
{{ item.created_at_for_user }}