دلایل اصلی افزایش وزن و چاقی

دلایل اصلی افزایش وزن و چاقی

دلایل اصلی افزایش وزن و چاقی

چاقی یکی از بزرگترین مشکلات سلامتی در جهان است. این بیماری با چندین مورد مرتبط است که در مجموع به عنوان سندرم متابولیک شناخته می شود. دلایل اصلی افزایش وزن و چاقی عامل ایجاد فشار خون بالا، افزایش قند خون و مشکلات چربی خون است.

افراد مبتلا به سندرم متابولیک در مقایسه با کسانی که وزن آن ها در حد طبیعی است، در معرض خطر بیماری قلبی و دیابت نوع 2 هستند.

در طول دهه‌ های گذشته، تحقیقات زیادی روی دلایل چاقی و چگونگی پیشگیری یا درمان آن صورت گرفته است.

چاقی و اراده

به نظر می رسد بسیاری از افراد فکر می کنند افزایش وزن و چاقی ناشی از کمبود اراده آن ها است.

این جمله کاملاً درست نیست، اگرچه افزایش وزن عمدتا نتیجه رفتار و سبک زندگی در تغذیه است، اما برخی از افراد هنگام کنترل عادت های غذایی در معرض آسیب قرار می گیرند.

مسئله این است که، پرخوری توسط عوامل مختلف بیولوژیکی مانند ژنتیک و هورمون ها کنترل می شود. افراد خاصی به سادگی مستعد افزایش وزن هستند.

البته افراد می توانند با تغییر سبک زندگی و رفتار خود بر معایب ژنتیکی خود غلبه کنند. تغییر سبک زندگی به اراده، علاقه مندی و پشتکار نیاز دارد.

با این وجود، ادعاها مبنی بر این که رفتار تغذیه ای صرفاً تابعی از اراده است بسیار ساده انگارانه است.

در این مقاله 10 عامل نام برده شده که دلایل اصلی افزایش وزن و چاقی و بیماری های متابولیکی است، که بسیاری از آن ها هیچ ارتباطی با قدرت اراده ندارند.

1- ژنتیک

چاقی یک مولفه ژنتیکی قوی دارد. کودکان والدین چاق، نسبت به فرزندان والدین لاغر، بسیار چاق تر هستند و این یکی از دلایل اصلی افزایش وزن و چاقی است.

این بدان معنا نیست که چاقی کاملاً از پیش تعیین شده است. آن چه می خورید می تواند تأثیر عمده ای در بیان ژن ها و غیر ژن ها داشته باشد.

جوامع غیرصنعتی با شروع یک رژیم غذایی معمول غربی به سرعت چاق می شوند. ژن های آن ها تغییر نکرده است، اما محیط و سیگنال هایی که آن ها به ژن های خود ارسال کرده اند تغییر کرده است.

به زبان ساده، اجزای ژنتیکی بر استعداد شما برای افزایش وزن تأثیر می گذارند. مطالعات روی دوقلوهای همسان این مسئله را به خوبی نشان می دهد.

خلاصه
به نظر می رسد برخی از افراد از نظر ژنتیکی مستعد افزایش وزن و چاقی هستند.

2- غذاهای فرآوری شده

در غذاهای بسیار فرآوری شده اغلب کمی بیشتر از مواد تصفیه شده استفاده می شود که با مواد افزودنی مخلوط می شوند.

این محصولات ارزان قیمت طراحی شده اند، ماندگاری طولانی دارند و طعم آن ها بسیار باورنکردنی است که مقاومت در برابر آن ها سخت است.

با تولید خوشمزه ترین غذاها، تولیدکنندگان مواد غذایی سعی در افزایش فروش دارند. اما همچنین باعث پرخوری می شوند.

اکثر غذاهای فرآوری شده امروز اصلاً شبیه غذاهای کامل نیستند. این محصولات بسیار مهندسی شده و برای جلب کردن افراد طراحی شده اند.

خلاصه
فروشگاه ها پر از غذاهای فرآوری شده هستند که مقاومت در برابر آن ها سخت است. این محصولات همچنین باعث پرخوری می شوند.

3- اعتیاد به غذا از دلایل اصلی افزایش وزن و چاقی

بسیاری از غذاهای شیرین و شکر، مراکز پاداش دهی را در مغز شما تحریک می کنند.

در حقیقت، این غذاها اغلب با داروهای معمول سوء مصرف مانند الکل، کوکائین، نیکوتین و شاهدانه مقایسه می شوند.

غذاهای ناخواسته می توانند در افراد مستعد اعتیاد ایجاد کنند. این افراد کنترل رفتار غذایی خود را از دست می دهند، مانند افرادی که با اعتیاد به الکل دست و پنجه نرم می کنند، همچنین کنترل رفتارهای آشامیدنی خود را از دست می دهند.

اعتیاد مسئله پیچیده ای است که غلبه بر آن بسیار دشوار است. وقتی به چیزی اعتیاد پیدا می کنید، آزادی انتخاب خود را از دست می دهید و بیوشیمی مغز شما شروع به تغییر می کند.

خلاصه
برخی افراد هوس یا اعتیاد شدید به مواد غذایی دارند. این امر به ویژه در مورد غذاها و آشامیدنی های پر چرب و شیرین که باعث تحریک مراکز پاداش در مغز می شوند، صدق می کند.

4- بازاریابی تهاجمی

تولیدکنندگان مواد غذایی ناخواسته بازاریاب های بسیار تهاجمی هستند.

تاکتیک های آن ها گاهی اوقات غیر اخلاقی است و بعضی اوقات آن ها سعی می کنند محصولات بسیار ناسالم را به عنوان غذاهای سالم به بازار عرضه کنند.

این شرکت ها ادعاهای گمراه کننده ای نیز دارند. بدتر این که، آن ها بازاریابی خود را به طور خاص برای کودکان انجام می دهند.

در دنیای امروز، کودکان قبل از سن پیری در تصمیم گیری های آگاهانه در مورد این موارد، چاق، دیابتی و معتاد به غذاهای ناخواسته می شوند.

خلاصه
تولیدکنندگان مواد غذایی هزینه های زیادی را صرف بازاریابی مواد غذایی بی ارزش می کنند، گاهی اوقات به طور خاص کودکانی را هدف قرار می دهند که دانش و تجربه لازم برای درک اشتباه بودن آن ها را ندارند.

5- انسولین

انسولین یک هورمون بسیار مهم است که ذخیره انرژی را تنظیم می کند، از جمله موارد دیگر کاربرد آن شامل موارد زیر است.

یكی از كاركردهای آن این است كه به سلول های چربی بگوید كه چربی را ذخیره كنند و چربی را كه قبلاً حمل می كردند نگه دارند.

رژیم غذایی غربی در بسیاری از افراد دارای اضافه وزن و چاقی مقاومت به انسولین را تقویت می کند. این کار سطح انسولین را در سراسر بدن بالا می برد و باعث می شود انرژی به جای این که برای استفاده در دسترس باشد، در سلول های چربی ذخیره شود.

در حالی که نقش انسولین در چاقی بحث برانگیز است، مطالعات متعددی نشان می دهد که میزان بالای انسولین نقش علنی در رشد چاقی دارد.

یکی از بهترین راه ها برای کاهش انسولین کاهش کربوهیدرات های ساده یا تصفیه شده، در حالی که میزان فیبر دریافتی را افزایش می دهید است.

این معمولاً منجر به کاهش خودکار کالری دریافتی و کاهش وزن بدون دردسر می شود، بدون نیاز به شمارش کالری یا کنترل آن.

خلاصه
سطح بالای انسولین و مقاومت به انسولین با ایجاد چاقی ارتباط دارد. برای کاهش سطح انسولین، مصرف کربوهیدرات تصفیه شده را کاهش داده و فیبر بیشتری مصرف کنید.

6- داروهای خاص

بسیاری از داروها می توانند به عنوان یک عارضه جانبی باعث افزایش وزن شوند.

به عنوان مثال، داروهای ضد افسردگی با افزایش متوسط ​​وزن در طول زمان ارتباط دارند.

نمونه های دیگر شامل داروهای دیابت و داروهای ضد روان پریشی است.

این داروها قدرت اراده شما را کاهش نمی دهند. آن ها عملکرد بدن و مغز شما را تغییر می دهند، میزان متابولیسم را کاهش داده یا اشتها را افزایش می دهند.

خلاصه
برخی از داروها ممکن است با کاهش تعداد کالری سوزانده شده یا افزایش اشتها باعث افزایش وزن شوند.

7- مقاومت به لپتین

لپتین هورمون دیگری است که نقش مهمی در چاقی دارد.

لپتین توسط سلول های چربی تولید می شود و سطح خونی آن با توده چربی بالاتر افزایش می یابد. به همین دلیل، سطح لپتین به ویژه در افراد چاق زیاد است.

در افراد سالم میزان بالای لپتین با کاهش اشتها مرتبط است. هنگام عملکرد صحیح، باید به مغز شما بگوید که میزان ذخیره چربی شما چقدر است.

مشکل این است که لپتین در بسیاری از افراد چاق به درستی کار نمی کند، زیرا به دلایلی نمی تواند از سد خونی مغزی عبور کند.

این شرایط مقاومت به لپتین نامیده می شود و اعتقاد بر این است که یک عامل اصلی در پاتوژنز چاقی است.

خلاصه
لپتین، یک هورمون کاهش دهنده اشتهاست، که در بسیاری از افراد چاق به درستی کار نمی کند.

8- در دسترس بودن غذا

یکی دیگر از دلایل اصلی افزایش وزن و چاقی افراد در دسترس بودن مواد غذایی است، که طی چند قرن گذشته بسیار افزایش یافته است.

اکنون غذا در همه جا وجود دارد، به ویژه غذای بی ارزش. فروشگاه ها غذاهایی وسوسه انگیز را در جاهایی به نمایش می گذارند که به احتمال زیاد مورد توجه شما قرار می گیرند.

مشکل دیگر این است که مواد غذایی کم ارزش اغلب ارزان تر از غذاهای سالم و کامل، به ویژه در آمریکا است.

برخی از افراد، به ویژه در محله های فقیرنشین، حتی گزینه خرید غذاهای واقعی مانند میوه و سبزیجات تازه را ندارند.

فروشگاه های رفاهی در این مناطق فقط نوشابه، آب نبات و غذاهای آماده بسته بندی شده را به فروش می رسانند.

خلاصه
در بعضی از مناطق، یافتن غذاهای تازه و کامل ممکن است دشوار یا گران باشد و مردم دیگر راهی جز خریدن غذاهای ناسالم و آماده ندارند.

9- شکر

شکر اضافه شده ممکن است بدترین جنبه رژیم مدرن باشد که یکی از مهم ترین دلایل اصلی افزایش وزن و چاقی است.

به این دلیل که قند در صورت مصرف بیش از حد، هورمون ها و بیوشیمی بدن شما را تغییر می دهد. این به نوبه خود به افزایش وزن کمک می کند.

قند اضافه شده نیمی گلوکز، نیمی فروکتوز است. افراد از انواع مواد غذایی از جمله نشاسته، گلوکز دریافت می کنند، اما اکثر فروکتوز از قند اضافه شده است.

مصرف بیش از حد فروکتوز ممکن است باعث مقاومت به انسولین و افزایش سطح انسولین شود. همچنین باعث سیری به همان روشی نمی شود که گلوکز سیری ایجاد می کند.

به تمام این دلایل، قند در افزایش ذخیره انرژی و در نهایت چاقی موثر است.

خلاصه
دانشمندان بر این باورند که مصرف بیش از حد قند ممکن است یکی از دلایل اصلی چاقی باشد.

10- اطلاعات غلط

مردم در سراسر جهان در مورد سلامت و تغذیه اطلاعات نادرستی دارند.

دلایل زیادی برای این امر وجود دارد، اما مشکل تا حد زیادی به این بستگی دارد که افراد اطلاعات خود را از کجا می گیرند.

به عنوان مثال بسیاری از وب سایت ها اطلاعات نادرست و غلطی در مورد بهداشت و تغذیه و دلایل اصلی افزایش وزن و چاقی منتشر می کنند.

برخی از خبرگزاری ها نتایج مطالعات علمی را بیش از حد ساده یا بد تعبیر می کنند و نتایج اغلب از تفسیر صحیح خارج می شوند.

سایر اطلاعات ممکن است به سادگی منسوخ یا براساس تئوری هایی باشد که هرگز به طور کامل اثبات نشده اند.

شرکت های مواد غذایی نیز در این مورد نقشی ایفا می کنند. آن ها برخی محصولات مانند مکمل های کاهش وزن را تبلیغ می کنند که کارایی ندارند.

استراتژی های کاهش وزن مبتنی بر اطلاعات غلط می توانند پیشرفت شما را متوقف کنند. مهم است که منابع خود را به خوبی انتخاب کنید.

خلاصه
اطلاعات غلط ممکن است به افزایش وزن در برخی افراد کمک کند. همچنین می تواند کاهش وزن را دشوارتر کند.

نکته

اگر درمورد اضافه وزن خود نگرانی دارید، نباید این مقاله را بهانه ای برای تسلیم شدن قرار دهید.

در حالی که شما نمی توانید نحوه عملکرد بدن خود را به طور کامل کنترل کنید، می توانید یاد بگیرید که چگونه عادات غذایی خود را کنترل کنید و شیوه زندگی خود را تغییر دهید.

تا زمانی که شرایط پزشکی مانع شما نشود، کنترل وزن خود را در اختیار دارید.

این کار اغلب به سخت کوشی و تغییر شدید سبک زندگی نیاز دارد، بسیاری از افراد علی رغم این که شانس زیادی برای آن ها وجود دارد، در طولانی مدت موفق به تغییر می شوند.

هدف این مقاله این است که ذهن مردم را به این حقیقت باز کند که چیزی غیر از مسئولیت فردی در اپیدمی چاقی نقش دارد.

واقعیت این است که عادت های غذایی جدید و فرهنگ غذایی باید تغییر کند تا بتوانند این مشکل را در مقیاس جهانی برطرف کنند.

تصور این که همه این ها ناشی از کمبود اراده است دقیقاً همان چیزی است که تولید کنندگان مواد غذایی می خواهند شما به آن اعتقاد داشته باشید، بنابراین آن ها می توانند بازاریابی خود را با آرامش ادامه دهند.

در این مقاله دلایل اصلی افزایش وزن و چاقی نام برده شد و حال با آگاهی از این عوامل می توانید گامی در بهبود سبک زندگی و شیوه تغذیه خود بردارید تا بدنی سالم تر داشته باشید.


مواد غذایی تقویت کننده سیستم ایمنی


تقویت سیستم ایمنی با خواب کافی


10 تمرین برای تناسب اندام


دسته بندی : مقالات