غربالگری ۳ ماهه اول بارداری
غربالگری ۳ ماهه اول بارداری موضوع بحث امروز ماست. این غربالگری برای چه ضرورت دارد و چه چیزی را نشان می دهد؟
سندروم داون در چند سال گذشته شیوع زیادی پیدا کرده است و روش های مختلفی برای تشخیص این گونه اختلالات در چند سال اخیر ایجاد شده است. اما همگی این روش ها قابل اجرا نیستند و خطرات زیادی را برای مادر و همچنین جنین به دنبال خواهند داشت. و یا این که این گونه تست ها را نمی توان برای تمامی مادرها انجام داد زیرا سلامت آن ها را به خطر می اندازد.
یکی از فاکتورهای مرتبط با بروز سندروم داون سن مادر است. خانم هایی که بیشتر از سی سال سن دارند باید تمامی آزمایشات لازم را انجام دهند. زنانى كه در بارداری هاى قبلى داراى فرزند مبتلا به سندروم داون بوده اند نيز در معرض خطر بيشترى قرار دارند. تأثير عوامل ديگرى همچون سن پدر، سابقه ابتلا در اقوام درجه دو و سه، تشعشعات محيطى و غيره هنوز به طور كامل به اثبات نرسيده است.
تمامی آزمایش هایی که به منظور غربالگری و تشخیص مشکلات کروموزمی در خانم های باردار انجام می گیرد باید بین هفته پانزدهم تا هجدهم بارداری باشد. برخی از اقدامات انجام شده در سه ماه اول بارداری و بین هفته های یازدهم تا هفته سیزدهم انجام می گیرد غربالگری ۳ ماهه اول بارداری برای همین منظور است و در این مرحله مشکلات زیر بررسی می شود :
- احتمال خطر سندروم داون (تریزومی۲۱)
- سندروم پاتو (تریزومی ۱۳)
- سندروم ادواردز (تریزومی ۱۸)
که لازم است مادر آزمایش خون و همچنین سونوگرافی NT را به منظور مشخص شدن ضخامت پشت گردن جنین انجام دهد.
در این آزمایش خون، دو هورمون اندازه گیری می شود که به هورمونهای free-B-HCG و PAPP-A شناخته می شوند. برای انجام این آزمایش نیازی به ناشتا بودن مادر نیست و به مانند یک آزمایش خون معمولی انجام می گیرد.
سونوگرافی NT چیست ؟
یکی از بخش های غربالگری ۳ ماهه اول بارداری انجام سونوگرافی ان تی می باشد. برای انجام این سونوگرافی باید به یک مرکز معتبر مراجعه کرد که سونوگرافی توسط یک سونوگرافیست ماهر انجام گیرد. برای اندازه گیری NT جنین باید در موقعیت خاصی قرار گرفته باشد تا بتوان این اندازه گیری را به درستی انجام داد. به همین دلیل شاید حتی نیاز باشد در صورت قرارگیری نامناسب جنین مادر قدم بزند تا موقعیت جنین تغییر پیدا کند و یا این که مادر باید برای انجام سونوگرافی در روز دیگری مراجعه کند. زیرا کوچکترین خطایی می تواند نتیجه آزمایش را تغییر بدهد.
در سونوگرافی NT چه مواردی مشخص خواهد شد ؟
عدد NT در واقع ضخامت پشت گردن جنین را نشان می دهد در صورتی که مقدار این عدد بالا تر از حد ممکن باشد جنین مبتلا به سندروم داون می باشد. در صورتی که استخوان بینی در آزمایشات مشخص شود نشانه خوبی است در صورتی که در نتیجه آزمایشات موردی دیده نشود اما عدد NT بالاتر از حد مشخص باشد بهتر است آزمایشات دقیق تر مانند آزمایش آمنیوسنتز انجام بگیرد.