تست آر پی آر RPR یکی از آزمایشهای مهمی است که عفونت مقاربتی (STI) به نام سیفلیس را بررسی میکند و یک آزمایش خون ساده است که آنتی بادیهای منحصر به فرد سیفلیس را بررسی مینماید. تست RPR به خودی خود میتواند بی نتیجه باشد به همین دلیل معمولاً با غربالگریهای دیگر تکمیل گردد. با آزمایشگاه فوق تخصصی ژنتیک سیتوژنوم همراه باشید تا بیشتر در مورد این تست اطلاعات کسب نمایید.
تست آر پی آر RPR
آیا میدانید تست آر پی آر RPR یا واکنش سریع پلاسما چیست؟ تست واکنش سریع پلاسما (RPR) یک آزمایش خون و غربالگری برای سیفلیس است و آنتی بادی را که در خون افراد مبتلا به این بیماری وجود دارد را اندازه گیری میکند. سفلیس یک عفونت مقاربتی (STI) است که در اثر باکتری اسپیروکتس (Treponema pallidum) ایجاد میشود و در صورت عدم درمان، میتواند کشنده باشد. علائم اولیه این بیماری شامل بثورات پوستی، تب، غدد متورم، دردهای عضلانی و گلودرد است. آزمایش RPR همراه با تست اختصاصی آنتی بادی به پزشک شما کمک میکند تشخیص عفونت فعال را تأیید کرده و درمان شما را شروع کند. این تایید احتمال بروز عوارض و شیوع بیماری توسط شخص آلوده اما ناآگاه را کاهش میدهد.
چه زمانی تست آر پی آر RPR توصیه میشود؟
پزشک ممکن است به دلایل مختلف آزمایش RPR را تجویز کند (مانند زمانیهایی که وجود زخمهایی مانند سیفلیس یا بثورات جلدی وجود دارد) چراکه این یک روش سریع برای غربالگری افراد در معرض خطر ابتلا به سیفلیس به حساب میآید.
همانطور که گفته شد، تست آر پی آر RPR آنتی بادیهایی را که در خون فرد مبتلا به سفلیس وجود دارد اندازه گیری می کند و همچنین میتوان از آن برای بررسی روند پیشرفت بیماری سیفیلیس فعال استفاده نمود. پس از یک دوره درمانی با آنتی بیوتیکهای مؤثر، باید انتظار داشت که سطح آنتی بادیها کاهش یابد و آزمایش RPR میتواند این امر را تأیید کند.
تست آر پی آر RPR چگونه انجام میشود؟
آزمایشگاه برای انجام آزمایش RPR با یک نمونه ساده خون احتیاج دارد. شما لازم نیست قبل از این آزمایش ناشتا باشید یا اقدامات ویژه دیگری را انجام دهید. تست شامل مراحل زیر است:
نمونه گیر از شما میخواهد که روی یک صندلی راحت بنشینید.
آن ها سپس گارو لاستیکی را در اطراف بازوی شما میپیچند تا رگها نمایان و برجسته شوند.
وقتی رگ شما را پیدا کردند، با الکل محل خونگیری را استریل میکنند و یک سوزن داخل رگ قرار میدهند. سوزن ممکن است درد ناگهانی خفیفی را ایجاد کند، اما به طور معمول درد دوام چندانی ندارد.
بعد از آن نمونه خون به لولههای آزمایش مخصوص وارد شده، سوزن را از رگ شما خارج میکنند.
خطرات تست RPR
خطرات کمی برای تست آر پی آر RPR گزارش شده است. اندازه سیاهرگها و شریانها از فردی به فرد دیگر و از یک طرف بدن به سمت دیگر متفاوت است. گرفتن خون از برخی افراد ممکن است دشوارتر از سایر افراد باشد. سایر خطرات مرتبط با خونگیری جزئی است اما ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- خون ریزی بیش از حد
- غش یا احساس سبکی سر
- ایجاد سوراخهای متعدد برای تعیین محل رگها
- هماتوم (جمع شدن خون در زیر پوست)
- عفونت
نتایج تست آر پی آر RPR
نتایج آزمایش ممکن است بسته به سن، جنسیت، سابقه سلامتی و موارد دیگر متفاوت باشد. نتایج آزمایش شما ممکن است یکی از موارد زیر باشد:
- منفی کاذب: پس از آلوده شدن به باکتری سفلیس، تولید آنتی بادی برای مدتی طولانی طول میکشد بنابراین اندکی پس از ابتلا، آزمایش ممکن است هیچ آنتی بادی را نشان ندهد و این جواب را به عنوان یک جواب منفی کاذب میشناسیم. به طور کلی منفیهای کاذب در مراحل اولیه و انتهای عفونت شایعتر هستند.
- جواب منفی: اگر نتیجه منفی باشد، پزشک ممکن است از شما بخواهد چند هفته منتظر بمانید و اگر در معرض خطر بیشتری برای سفلیس هستید، آزمایش دیگری را دوباره انجام دهید. این به دلیل پتانسیل تست آر پی آر RPR برای منفی کاذب است.
- جواب مثبت: در بین افرادی که در مرحله ثانویه (میانی) عفونت قرار دارند، نتیجه تست آر پی آر RPR تقریبا همیشه مثبت است.
- جواب مثبت کاذب: آزمایش RPR همچنین میتواند نتایج مثبت کاذب را به وجود آورد و نشان دهد سفلیس دارید. یکی از دلایل مثبت کاذب وجود بیماری دیگری است که باعث تولید آنتی بادیهای مشابه با بیماری سفلیس میشود. برخی از شرایطی که می تواند باعث مثبت کاذب شود موارد زیر را شامل میشود:
با توجه به خطر نتایج مثبت کاذب، پزشک شما قبل از شروع درمان، وجود سفلیس را با آزمایش دوم، که مخصوص آنتی بادیهای ضد باکتری ایجاد کننده سفلیس است تأیید یا رد میکند. یکی از این آزمایشات، تست آنتی بادی جذب ترپونم فلورسنت (FTA-ABS) نام دارد.
پیگیری پس از تست آر پی آر RPR
اگر تست آر پی آر RPR و FTA-ABS شما هر دو تایید کننده آلودگی به سیفیلیس هستند، پزشک شما را تحت درمان آنتی بیوتیکی ویژه (معمولاً پنی سیلین) قرار خواهد داد. این عفونت معمولاً سریعاً به درمان پاسخ میدهد. در پایان درمان، پزشک به احتمال زیاد توصیه می کند آزمایش RPR دیگری را انجام دهید تا مطمئن شوید که سطح آنتی بادی شما کاهش یافته است.
مترجم: سارا فرخی مشاور ژنتیک